Преминете към основното съдържание

Диана Глосова и Апостол Глосов, управители на „БИАД-С“: С Vitosha Residence Group искаме да създадем удобство и спокойствие за живот

Вестник Строител  28.01.2022

Започнахме изграждането на първата от 6 жилищни сгради в жк „Овча купел 2“

Мирослав Еленков
Ренета Николова

Г-жо Глосова, г-н Глосов, броени дни преди новогодишните празници направихте първа копка на поредния обект на „БИАД- С“ ООД. Поздравления! Разкажете ни повече за него – кой е инвеститор, главен изпълнител, архитект?

Апостол Глосов: На 11.12.2021 г . дадохме старт на първата от поредица от 6 жилищни сгради в жк „Овча купел 2“, наречени Vitosha Residence Group. Идеята е да изградим шестте сгради в един и същ квартал, като по този начин да придадем облик и да създадем една приятна за живеене среда. Винаги съм се придържал към принципа за обща визия на района, в който строим. Трябва да знаем, че нашият дом е не само жилището, което обитаваме, а и заобикалящата ни среда. Именно заради това концентрираме инвестициите си в район, който можем да облагородим и да му придадем общ облик, приятен за бъдещите собственици.

Инвестицията е изцяло наша – на инвестиционното ни дружество „Глосов Груп“ ООД, като главен изпълнител е строителна компания „БИАД-С“ ООД. В проектирането на цялата група от сгради сме се доверили на екип от архитекти, сред които са арх. Валери Ценов, арх. Георги Николов, арх. Сабина Иванова и тимът на „Иво Петров – архитекти“.

Диана Глосова: Стартът на новата ни инвестиция бе в края на 2021 г. и е препратка и пожелание за успешна 2022 г. Заявка за развитие през новата година. С поредицата от жилищни сгради Vitosha Residence Group искаме да създадем удобство и спокойствие за живот на нашите клиенти, като им предложим съвременните технологии на развиващия се град, потопени в уюта на малката жилищна сграда.

 

Какво ще е най-характерно за първата нова сграда, кога се очаква да бъде готова? Ще бъдат ли използвани иновативни методи и материали при строителството?

А.Г.: Най-характерното за сградите, които ще изградим, е създаването на уютен дом за нашите клиенти. Във всички проекти, които инвестираме и изграждаме, се водим главно от рационалното разпределение на жилищата и от това да осигурим максимален комфорт за бъдещите обитатели. Повечето от купувачите на жилища в новия ни проект са били вече наши клиенти и това искрено ме радва. Явно вървим по правилния път.

Във всеки следващ проект се стараем да интегрираме максимално много иновации както в архитектурата и строителството, така и след това за експлоатацията на сградите. Светът се променя и ние трябва да сме в крак с него. В противен случай просто пазарът те изхвърля. А този свят е за приспособимите.

Д.Г.: Всеки наш нов проект взима уроците от предишния, така в този ще структурираме строителния процес, съгласно наученото от вече завършените ни сгради. Разбира се, разчитаме и постоянно внедряваме най-доброто на пазара. Новите технологии са част от строителния и инвестиционен процес и всички ние се адаптираме и развиваме спрямо тях.

Новата група обекти ще бъде удобна и уютна. Намира се в развиващ се слънчев район на София. Заедно със съвременната архитектура и технологии ще предостави на клиентите ни максимален комфорт, независимо дали те избират своя дом, или правят инвестиция.

Как се справяте в ситуация с драстичното увеличаване на цените на строителните материали? Как това се отразява на строително-инвестиционния процес?

А.Г.: Ситуацията с повишаващите се цени е изключително неприятна и динамична. Само преди година доставчиците ни даваха оферти със срок около 3 месеца. Сега рядко някой може да запази и да гарантира офертна цена за повече от 3 дни до седмица. Това налага много добро дългосрочно планиране на строителния процес. Необходимо е и предплащане на материали напред с цел да се гарантира цена и по този начин сметката на финала да излезе правилно. Разбира се, това се отразява на строително-инвестиционния процес.

Освен покачващите се цени сериозен фактор е и забавянето на доставките на материали, особено на тези, които са внос от чужбина.

Цялата колаборация от ковидпандемия, покачване на цени и забавяне в транспорта налага всеки инвеститор и строител правилно да анализира ситуацията и да се планират своевременно доставките на материали.

Д.Г.: Повишаването на цените е изключително затрудняващ и затормозяващ фактор. Строителите са изправени пред една непрестанна борба с това да търсят, заменят, планират в изключително динамична обстановка. В някои ситуации се налага да се взимат решения за часове, а в други се озова- ваме в ситуация, в която просто на пазара липсва някой материал. Това е една много обширна тема, която вълнува целия сектор в момента. Аз смятам, че единствен шанс отново е адаптацията. Оцеляват само тези, които умеят да се приспособяват към обстановката, да бъдат гъвкави, да бъдат бързи в решенията си. В момента планирането за по-дълъг период е изключително важно, а и то винаги е било водещо в бизнеса, гръбнакът, върху който можеш да се позиционираш и да вземаш скоростни решения. За съжаление смятам, че сегашната ситуация няма да се отрази добре на имотния пазар в дългосрочен план, затова ние, инвеститорите, трябва да бъдем много внимателни в действията си. Нужно е да работим спокойно и обмислено по план, за да не подвеждаме себе си и нашите клиенти.

Със сигурност след тази пандемия и последваща криза светът няма да бъде същият, но това просто е един „Черен лебед“ , който не е планиран, пренарежда обстановката и оставя на пазара само адаптиралите се. Така е било винаги, така ще бъде и сега.

Какви са бъдещите намерения на компанията, какво предстои през новата година?

А.Г.: През 2022 г. планираме да се съсредоточим повече над инвестиционния процес в строителството. Предстои ни предаване на няколко обекта – както наши инвестиционни, така и инфраструктурни. Продължаваме да работим и да се стараем да създаваме добър и конкурентен продукт.

Д.Г.: През годината очакваме да стартираме интересни проекти. За нас е сериозно предизвикателство да работим в тази динамична обстановка и смятам, че ще приложим всичко научено в 2021 г. по най-добрия начин.

 

Какво ще пожелаете на читателите на в. „Строител“ и на екипа? Използвам случая да Ви благодаря за партньорството и подкрепата като наш рекламодател през изминалите години.

А.Г.: Желая на Вас и Вашите читатели преди всичко много здраве! На колегите строители пожелавам дълъг и увенчан с успехи строителен сезон. На екипа на вестник „Строител“ желая да има една прекрасна година, в която хубавите новини да имат превес над негативните. Бъдете здрави и все така отдадени на това, което правите!

Д.Г.: На читателите и екипа желая здрава и много спокойна 2022-ра. Вие сте истински професионалисти във всичко, което правите. От целия облик на вестник „Строител“ личи любовта, с която се създава. Точно това и Ви желая, не спирайте да бъдете такива, подкрепяйте ни нас, строителите, както винаги сте го правили. На всички колеги пожелавам спокойствие и успех в новата година!

Източник: Вестник Строител