Преминете към основното съдържание

Управляващия съдружник в строителна компания БИАД-С ООД и инвестиционна компания Просперити Билд ООД даде интервю за „24 часа“

До края на лятото компанията ще е готова с модерния затворен комплекс Vitosha Residendial Park

– Г-н Глосов, има ли смисъл да се инвестира днес в нов дом и защо?

– За българина домът винаги е бил крепост и съкровено място. Място, в което намира покой, среща се с най-близките си и се чувства сигурен. Инвестицията в жилище е добра идея, защото цените на недвижимите имоти показват устойчиво ниво на растеж. Дори да има моментни колебания на пазара, в дългосрочен план проекцията на цените е да вървят нагоре. Жилищата могат да носят доходност в пъти по-голяма от банковите депозити. Това е инвестиция, която остава за поколения напред.

– Кои са сега най-големите предизвикателства пред строителния бранш?

– Най-големите предизвикателства в тази икономическа и социална обстановка са в няколко аспекта. Да съумеем да запазим кадрите, които сме изграждали и набирали с години, да успеем да запазим здравето на работниците и служителите, да завършим проектите качествено и в определените срокове. И също много важно – да поддържаме близките отношения с клиентите си, за да са спокойни, че проектите се движат по план и техните пари са гарантирани.

– Прогнозирате ли промяна в цените на новите жилищни имоти?

– Като цяло пазарът на имоти е в изчакване, но смятам, че няма основание за намаляване цените на качествените имоти – ново строителство.

Цените на част от продуктите се увеличават във връзка със забавеното производство и доставка. Транспортния сектор в момента е изключително затруднен, това води до забавяне и поскъпване на редица материали – основно вносни като гранити, асансьори, профили за дограми и парапети, вата, фасадни конструкции и елементи и т.н.

Смятам, че качествената строителна продукция ще продължи да поддържа ценовите си нива, а заради забавянето на предлагане мисля, че трендът ще бъде за задържане на цените и дори малко поскъпване.

– БИАД-С ООД е утвърдена компания с над 26-годишна история и с множество изградени жилищни и обществени обекти. Ще продължите ли с нови проекти?

– Категорично продължаваме стартиралите проекти, разработваме и следващите.

Viitosha Residential Park е един от най-новите комплекси на София. Какво осигурява на бъдещите обитатели?

– Vitosha Residendial Park е разположен на преспективно място във вътрешността на кв. „Витоша” и в същото време е с бърз достъп до главни пътни артерии. Локацията гарантира спокоен и сигурен начин на живот, собствен парк с достатъчно зелено пространство за отдих на обитателите. До края на лятото ще въведем в експлоатация един модерен, качествен затворен комплекс.

Той има много предимства. Всеки собственик във „Витоша Резиденшъл Парк” подписва договор за поддръжка на общите части. Това осигурява 24 часа рецепция и охрана, която контролира достъпа в комплекса, ежедневно почистване и хигиенизиране на общи части, техническа поддръжка, управител на комплекса, професионални градинари.

Комплексът разполага със собствен подземен паркинг на 3000 кв. м застроена площ и със собствен вътрешен парк. В парка са предвидени детски площадки за забавни игри, фитнес уреди и водно огледало.

– Какви са архитектурата и строителните технологии в комплекса?

– Като инвеститор и собственик съм търсил модерна и изчистена архитектурна визия на комплекса. Заложили сме на просторни и светли дневни помещения с високи тавани 3 метра, големи прозорци, удобни тераси тип лоджии с хубава панорама. Асансьорните шахти са проектирани далеч от спалните помещения.

С правилното проектиране на комплекса постигаме нисък процент общи части от сградата – 12,5%.

При подбора на дограма съм търсил най-доброто – заложих на 75 мм алуминиев профил, с троен стъклопакет с високоенергийни стъкла от последно поколение.

Над 80% от сградата е с окачена, вентилируема фасада и заедно с висококачествената алуминиева дограма осигуряват изключително висока енергийна ефективност.

Цял живот страдам от тесни паркинги и по тази причина проектирахме широки ленти за движение – 6,5 метра широчина, като в радиусите на завои достигат до 10,5 метра. Това осигурява безпроблемно маневриране.

– Какъв тип апартаменти предлага Vitosha Residential Park?

– Цялостният проект Vitosha Residential Park е насочен към млади семейства с деца. Именно те са основните ни клиенти там. Разработени са основно апартаменти между 115 и 170 кв. м застроена площ, с по две и три спални.

На последните етажи сме изградили обширни мезонети тип пентхаус между 197 и 360 кв. м, с 360-градусова гледка към Витоша, София и Стара планина.

Партерните апартаменти наподобяват самостоятелни къщи със собствен двор.

Погрижили сме се и за млади хора, стартиращи в кариерата – за тях сме изградили по-маломерни двустайни апартаменти между 60 и 90 кв. метра.

Няма коментари